Annons

 Ersättning elräkning 2023

tillbaka-paa-elräkningen

Innehåll

Runt vintermånaderna 2022 beslutades det att hushåll i Sverige skulle få ersättning elräkning. Många började uppleva att elräkningen steg markant och flera hushåll fick rekordhöga elräkningar som de inte kunde betala själva. Elområde SE3 och SE4 hade de högsta spotpriserna och kunde ibland ligga uppe på 5,8 kr per kWh. 

 

Därför blev elräkningar dyrare

Det fanns flera anledningar till varför elpriset steg markant i slutet av 2022. En torr sommar ledde till brist på vatten vilket påverkade vattenkraftverken i Norden. Vissa kärnkraftverk behövdes temporärt stängas ned och politiska beslut rörande miljön bidrog också till det ökade elpriset.   

Därför får man ersättning elräkning och bidrag 2023

Politiska beslut: Sverige ingår i en gemensam elmarknad tillsammans med resten av Europa. Detta innebär att andra länder kan importera och exportera el mellan varandra vid behov. Förra året avvecklade Tyskland flera kärnkraftverk vilket innebar att de under vintern behövde importera el från till exempel Sverige. Detta innebar att elpriserna i Sverige också ökade eftersom efterfrågan på el var stor.  

Brist på naturgaser: I Sverige används knappt naturgaser för att producera el längre, endast några få procent till skillnad från vattenkraftens närmare 40%. Dock förlitar sig fortfarande stora delar av Europa på naturgaser. Innan kriget stod Ryssland för majoriteten av importen av naturgas till andra europeiska länder. När denna importen minskade blev den redan rådande bristen på naturgas ännu större vilket ledde till elprisets utveckling mot det dyrare. 

Planerad ersättning elräkning

När man började diskutera hur regeringen skulle kunna hjälpa de hushåll som handskas med höga elräkningar, kom man fram till tre olika förslag. 

Ersättning elräkning: Förslaget att ge ersättning elräkning har redan gått igenom detta året och innebär att de hushåll som under vintern behövde betala höga elkostnader ska få pengar tillbaka på elräkningen. Det belopp som behöver betalas till elbolagen står försäkringskassan för. 

Förlängd betalning: När elpriserna steg var det många som ringde sina elbolag och frågade hur de gör när de inte kan betala räkningen. På grund av detta diskuterades det även om att förlänga betalningstiden för elräkningen eller också få möjlighet att dela upp betalningarna. 

Kostnadstak: För att förhindra elräkningarna från att skena iväg föreslog man slutligen införandet av ett kostnadstak. Likt förslaget om en förlängd betalningstid har man inte hört mer om pristaket sedan det diskuterades förra året.  

Vilka kan få bidrag för elräkning?

Just nu finns det bidrag som gäller återbetalning elräkning 2022.

Hitta billigare el här: Det bidrag som gäller stöd elräkningar november till och med december betalas ut till alla, oavsett vilket elområde man tillhör. Beroende på om du anmält ditt bankkonto hos Swedbank eller ej, kan utbetalningen ta mer eller mindre tid att genomföras.

Bidrag okt-sept: Detta bidrag gäller endast hushåll som bor i elområde SE3 och SE4 och avser perioden oktober 2021 – september 2022. Detta bidrag har påbörjats och de flesta hushåll har redan fått sin betalning.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur får man tillbaka pengar på elräkningen?

Du kan få tillbaka pengarna genom att anmäla ditt bankkonto till Swedbank. Man kan också få ett utbetalningsavi.

När får man el kompensation?

El kompensationen som endast gäller elområde 3 och 4 är för det mesta redan utbetalt till alla hushåll. Kompensationen som gäller för perioden nov-dec 2022 bör vara utbetalt någon gång i juni detta året.

Skriv en kommentar