Annons

Elavtal

Jämför olika elavtal och hitta det som passar dina behov bäst. Få även insikt och kunskap om vilket elbolag som är rätt val för dig just nu.

Cheap energy

Pris från*

39,83 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Greenely

Pris från*

59,20 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Skellefteå Kraft

Pris från*

61,21 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Ny kund: Fri månadsavgift i 12 mån + öresrabatt på 7,5 öre/kWh inkl. moms.
Fortum

Pris från*

60,60 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telge Energi

Pris från*

49,44 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telinet Energi

Pris från*

63,90 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Kärnfull Energi

Pris från*

81,61 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Svealands Elbolag

Pris från*

94,95 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Energi2

Pris från*

99,50 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Stockholms Elbolag

Pris från*

113,58 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt

Innehåll

Ett elavtal är något man skriver på med ett elhandelsbolag. Elavtalet reglerar vilket elpris du ska betala, den tid du ska vara kund, om elen ska ha någon särskild ursprungsmärkning med mera. Vilket elavtal som passar ditt hushåll bäst är självklart individuellt och beror på dina omständigheter och preferenser.

Jämför elavtal för att hitta rätt

Elpriserna kan variera mycket mellan elbolagen, detta beror på deras köpstrategi av el på elbörsen samt spotpris som varierar från timme till timme

Detta påverkar dig som kund när du sen ska försöka hitta det bästa elpriset. På elpriset tillkommer även olika påslag och dessa påslagen kostar olika mycket hos olika elbolag. Så när du jämför elavtal kan du försäkra dig om att du inte betalar onödigt mycket för din el. 

elavtal

Med flera olika elavtal jämför du många olika elbolag

Det finns idag över +140 elbolag i Sverige. Sedan 1996 är elmarknaden i Sverige avreglerad vilket innebär att vem som helst kan starta ett elbolag. Detta har bidragit till att den svenska elmarknaden består av många olika elbolag som antingen är mer tekniskt inriktade, är inriktade på grön el eller utmärker sig på andra olika sätt. På Elberaknare kan du därför elavtal jämför och få det bästa priset

Ska man binda elavtal?

Men vilket elavtal är bäst? Det beror på många faktorer. Ett fast elavtal innebär att du betalar ett fast pris per kilowat­timme så länge ditt avtal varar. Till skillnad från ett rörligt elpris så påverkas inte priset av vilken årstid det är, hur hög efterfrågan blir eller vad som händer på elmarknaden. Att binda elavtal gör därför att priset inte plötsligt kan sticka iväg och detta i sin tur ger dig trygghet och möjlighet att förutsäga hur stora dina elkostnader kommer att vara under en längre tid framåt. Det är dock viktigt att vara medveten om att din elkostnad kommer att variera från månad till månad, även om du har ett fast elpris. 

nytt-elavtal
billigaste-elavtal

Vilket elavtal ska man välja?

Det bästa elpriset och billigaste elavtalet hittar du enklast genom att jämföra många olika elbolag. En jämförelsetjänst kan hjälpa dig att välja avtal fokuserade på elförbrukning, fast eller rörligt elavtal eller miljöavtal för att få ett elavtal som passar ditt hushålls behov. 

Du kan jämföra mellan tusentals elavtal helt kostnadsfritt för att ge dig möjligheten att få det bästa elpriset idag. Du kan givetvis hitta bästa avtalet för där just du bor, till exempel jämför elavtal götebor eller andra större städer.

Hur låser man billigast elavtal?

När du binder ett elavtal låser du det till fast pris och kan därför känna dig trygg i att elpriset blir samma och att du har billigast elavtal. Fast elpris i ett, tre eller fem år ger dig alltså samma pris för dina kilowattimmar. Det innebär inte att du kommer betala exakt samma pris varje månad, då kostnaden styrs av hur mycket du förbrukar, däremot vet du exakt vad du betalar per kWh. 

 

Teckna elavtal för första gången

Ett av de vanligaste misstagen som görs när man ska teckna elavtal för första gången är att man inte tar sig tid att jämföra olika priser. Och om du ringer direkt till ett elbolag kommer de givetvis försöka sälja dig ett av deras elavtal som kanske inte alls är billigast. Förutom det så är det vanligt förekommande med dolda avgifter som elcertifikatsavgifter, fasta avgifter, moms och mycket annat. Därför är det viktigt att alltid jämföra olika elbolag innan man tar ett beslut. 

 

Med bästa elavtal kan du spara tusenlappar

Hos elberaknare.se kan du jämföra och hitta de bästa elavtalet som passar just dina behov. Du som kund kan spara i genomsnitt 1900 kronor årligen på att byta till det bästa elavtalet i ditt elområde. Att jämföra och välja rätt elavtal kan faktiskt sänka dina kostnader med 30-50%. Du kan jämför elavtal företag och hitta det som passar bäst.

Vilket elavtal är bäst år 2024?

Här nedan hittar du en översikt över de – enligt vår bedömning – bästa elavtalen år 2023. Vårt urval av de bästa elavtalen grundar sig på en grundlig bedömning där vi har utvärderat samtliga elavtal utifrån pris, kundservicenivå, medlemsförmåner/rabatter och rykte.

  1. Fortum | Bästa elavtal → Rörligt elpris – pris från 60,60 öre/kWh + månadsavgift 39 kr.
  2. Greenely | Bästa elavtal → Rörligt elpris – pris från 102,73 öre/kWh + månadsavgift 69 kr.
  3. Kärnfull Energi | Bästa elavtal → Rörligt elpris – pris från 81,61 öre/kWh + månadsavgift 39 kr.
  4. Telge Energi | Bästa elavtal → Rörligt elpris – pris från 49,44 öre/kWh + månadsavgift 49 kr.
  5. Skellefteå Kraft | Bästa elavtal → Rörligt elpris – pris från 61,21 öre/kWh + månadsavgift 49 kr.

Listan uppdaterades senast i mars 2024. Priserna baseras på en årlig strömförbrukning på 2 000 kWh. Observera att priserna kan ha ändrats sedan listan senast uppdaterades.

Speciella elavtal

Billig el är något som de flesta uppskattar. Men visste du att det finns särskilda elavtal för studenter och pensionärer? Du kan läsa mer om elavtal för pensionärer här och elavtal för studenter här.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vad är elabonnemang?

Elabonnemanget är den del av elen som du kan påverka själv och som krävs för att du ska kunna få el till din bostad. Ett elabonnemang kallas också för elavtal eller elhandelsavtal.

 

Vilket elavtal ska man välja idag?

Om du kan ta risken att ditt elpris kan stiga, så kan du välja ett rörligt pris. Men om du behöver ha bättre kontroll över elkostnaden så är fast pris ett bättre alternativ.

 

Vad kostar ett elabonnemang?

Priset på ett elabonnemang beror på de olika priser och avgifter som elbolaget erbjuder. Det beror också på hur mycket el du som kund använder varje månad.

 

Hur byter man elavtal?

Här följer 3 enkla steg för att byta elavtal: Kontrollera vilket elbolag du har idag. Kontakta ditt nuvarande elbolag och säg upp ditt avtal. Kontakta den elleverantör du vill byta till efter att du har jämfört erbjudanden.