Innehåll
Att hålla koll på elavtal, elnät, grön el och rörliga eller fasta kostnader kan kännas överväldigande. Men det är viktigt att se över sina avtal och när det inte längre passar – byt elleverantör.
Kan man byta elavtal?
Kan man byta elnätsleverantör? Jo det kan du. I Sverige kan du fritt välja mellan de många elbolagen och det är därför helt upp till dig vem du vill ska vara ditt elbolag. Det betyder också att du själv har inflytande över vad ditt pris per kWh ska vara. Vill du ha ett billigare pris kan du alltid leta efter ett billigare elpris. Men hur byta man elavtalet? Du kan läsa mycket mer om det här.
Skillnaden mellan att byta elbolag och elnät
När det kommer till att byta el är det viktigt att först förstå skillnaden på att byta elnätsleverantör och att byta elleverantör.
Byta elnätsleverantör
När man flyttar till ett område i Sverige tilldelas man också ett elnät. Själva elnätet består av de ledningar som gör det möjligt för din bostad att använda el. Det finns också elnätsföretag, detta är företag som har monopol över elnätet i ett visst område. Man kan alltså inte byta elnät utan att flytta till ett nytt område med ett annat elnätsföretag.
Byta elleverantör
Till skillnad från en elnätsleverantör bytar man elleverantör/elbolag när man vill, oavsett om man flyttar eller ej. Det är alltså ofta elbolagen man jämför för att hitta ett billigare pris eller ett miljövänligare alternativ. Det är också dem man kontaktar om man vill gå från ett fast till ett rörligt pris.
Varför man skulle vilja byta elleverantör
När behöver man byta el? Det kan finnas flera anledningar till varför man väljer att byta elbolag. Den vanligaste orsaken är kostnader men det kan också handla om att man vill välja ett hållbart företag. Om man vill ändra på något i sitt elavtal och kundservicen inte är tillfredsställande kan man också välja att byt elbolag.
Rörligt eller fast elavtal
Man brukar säga att ett rörligt elavtal är billigare i längden eftersom priserna kan sjunka, men man får inte glömma bort att priset även kan stiga i vissa perioder. Fördelen med att välja ett fast avtal är att man alltid vet hur mycket man behöver lägga undan för att betala räkningen. Dock mister man chansen att utnyttja de stunder då elpriset sjunker.
Miljövänliga alternativ
Idag har man tillgång till flera energikällor och de miljövänligaste alternativen är vatten-, vind- och solkraftverk. Om man vill bidra till miljön är ett byte till ett elbolag som prioriterar grön el det självklara valet. Dessutom kan förnybar el innebära ett lägre pris jämfört med el som produceras av fossila bränslen.
Bättre kundservice
I vissa fall sker ett byte av elbolag på grund av bristande kundservice. Om man upplever problem med sin service och bolaget inte kan kommunicera på ett tillfredsställande sätt, kan det vara anledning nog att byta elleverantör. Vissa föredrar också fler alternativ när det kommer till att kontakta bolagen.
Hur man går tillväga för att byta elbolag
Ska man byta elbolag? Men är du osäker på hur du ska göra? Till skillnad från vad många tror är det en simpel process att byta el. Genom att följa dessa steg kan du se till att ditt byte sker på ett smidigt och enkelt sätt.
- Se över ditt avtal
Det första du borde göra är att se över ditt nuvarande avtal. Om du har en bindningstid på avtalet kommer du att behöva betala en avgift om du vill göra bytet tidigare. Annars kan du säga upp avtalet gratis när bindningstiden går ut. Du hittar också ditt områdes-id och Anläggnings-id på ditt avtal, vilket är användbar information som ditt nya elbolag kan komma att fråga efter. - Jämför elbolag
Innan du bestämmer bytar till en annan elleverantör är det viktigt att du jämför dina alternativ. Det kan vara bra att ha i åtanke vad det var som inte funkade med det förra bolaget och vad du prioriterar högst. - Byt elleverantör i tid
När man byter el är det viktigt att man är ute i god tid eftersom det kan ta den nya elleverantören runt en månad att genomföra bytet. - Säg upp avtalet.
När du ska säga upp ditt avtal ska du kontakta ditt nuvarande elbolag. Normalt sett brukar man behöva ringa in för att avsluta sitt elabonnemang, men man kan också skicka ett mail. På så sätt kan man också bevisa att man sagt upp kontraktet om det skulle uppstå några problem längst vägen.
Kan man byta elavtalet under bindningstiden?
Omedelbart kan det mycket väl gå att byta elbolag innan bindningstiden har gått ut – men gratis är det dock inte. Om du vill ändra ditt elavtal under bindningstiden kan du behöva betala en uppsägningsavgift till ditt nuvarande elbolag. Beloppet kan dock variera mellan de olika elbolagen, men det ska helst framgå av ditt elavtal.