Annons

Elpriser per kWh

elpris-per-kWh

Innehåll

Ett av de vanligaste begreppen som du hittar på din elräkning är kWh. Men vad betyder och vad innebär det egentligen? Och hur ska du tänka när du räknar ut elpriser per kWh och ser elprisets utveckling under det senaste året?

I det här inlägget kan du läsa mycket mer om hur du hittar ditt elpris per kwh.

Ett kWh pris som har stigit kraftigt

Samtliga elområden i Sverige har upplevt rejäla prisökningar under de senaste åren. Alla elområden hade fram till december månad i genomsnitt ett kWh pris på över 200 öre. Elpriset per kWh för 2022 var i genomsnitt 63,3 öre per kWh i elområde 1, 66,3 öre per kWh i elområde 2, 137,4 öre per kWh i elområde 3 och 161,5 öre per kWh i elområde 4.

Vad betyder egentligen kW?

En kilowatt eller kW är tusen watt, og kW står för kilowattime. Så när energi mäts i kilowattimmar (kWh), talar vi alltså om tusen wattimmar. På dina elräkningar står det oftast kilowattimme som är ett mått som visar hur mycket el du har använt. 

  • K = står för kilo, vilket betyder 1.000
  • W = står för watt, vilket är måttenheten för effekt. Watt är ett uttryck för hur mycket energi en elektrisk apparat använder här och nu. Det vill säga enligt andra.

Vad kostar en kWh just nu?

Elpriser tillhandahålls av Elpriset just nu.se

Få ditt 1kWh pris beräknat 

Elpriset per kWh varierar ofta under året och beror på utbud, elnätet och efterfråga av el. Priset anges i både öre och kronor per kilowattimme. Här kommer två exempel på hur du kan räkna 1kWh pris:

elpris-per-kWh-villa

Kostnaden för el per kWh i en villa –  exempel:

En villa som har en elförbrukning på 15 000 kWh om året betalade under året 2021 i genomsnitt 1,75 kronor per kWh inklusive elnätsavgifter, elpris och skatter enligt Energimarknadsbyrån. 

Detta innebär att en villa som har en elförbrukning på 25 000 kWh om året hade en elkostnad på runt 43 750 kronor per år.

Kostnaden för el per kWh i en lägenhet – exempel:

När det gäller en mindre lägenhet som hade en årsförbrukning på 1000-2499 uppgick elkostnaden enligt Energimarknadsbyrån till i genomsnitt 2,67 kr per kWh. 

Det innebär att en lägenhet med en årsförbrukning på runt 2000 kWh hade en elkostnad på 5 340 kronor per år.

elpris-per-kWh-lagenhet

Så kan ditt 1 kWh pris påverkas av vart du bor

Elpriserna varierar mellan olika områden i Sverige. Hur mycket skillnaden är beror på tillgång och efterfrågan, men det är oftare så att det är högre 1 kWh pris i södra Sverige. Detta eftersom det bor det fler människor och efterfrågan är högre medans tillgången på producerad el är lägre.

 

Det högsta kWh pris Sverige

För att transportera el krävs elledningar, men det saknas ibland tillräcklig kapacitet i det så kallade stamnätet för att föra över tillräckliga mängder el till en viss del av Sverige. År 2011 delades Sverige in i fyra elprisområden och syftet med det är att göra det mer lönsamt att producera el där det bor fler människor och minska behovet av att transportera el dit. 

Elpriserna varierar därför i olika områden hur mycket beror på tillgång och efterfrågan, men det är oftare högre priser i det sydligaste prisområdet, prisområde 4. Så det högsta kWh pris Sverige hittas vanligtvis i södra Sverige där det är underskott på produktion av el. 

 

Vad kostar elen per kwh?

El pris per kilowattimme (kWh) kan variera beroende på var du bor och vilket elavtal du har. Generellt sett ligger elpriset i Sverige någonstans mellan 50 öre och 1 krona per kWh, men det kan vara högre eller lägre beroende på faktorer som din leverantör, avtalstyp, förbrukningsmönster och marknadspriset på elen.

I tabellen nedan kan du se kilowattpriset 2023 och 2024 för de olika elområdena i Sverige.

Hur räknar man ut elpriset?

Hur räknar man ut kilowattpris? Priset kan variera beroende på flera faktorer, inklusive din elförbrukning, ditt avtal med elleverantören och aktuella elpriser på marknaden. Här är några steg för att räkna ut ditt elpris:

  1. Förstå din elförbrukning: Börja med att kontrollera din senaste elfaktura eller din elmätare för att få reda på din elförbrukning. Detta mäts vanligtvis i kilowattimmar (kWh) och kan variera från månad till månad.

  2. Grundpris och abonnemangskostnad: De flesta elavtal har en fast månatlig kostnad, även känd som abonnemangskostnad eller grundpris. Detta är en fast kostnad som du betalar oavsett hur mycket el du förbrukar. Notera denna kostnad.

  3. Rörligt elpris: Elpriset påverkas av marknaden och kan variera över tid. Om du har ett rörligt elprisavtal, behöver du kontrollera det aktuella elpriset som din leverantör tar ut per kWh. Detta pris kan ändras från månad till månad.

  4. Beräkna elförbrukningskostnaden: Multiplicera din elförbrukning (i kWh) med det aktuella elpriset (per kWh). Till exempel, om du förbrukar 500 kWh och elpriset är 1 kr per kWh, blir kostnaden 500 * 1 = 500 kr.
hur_raaknar_man_ut_elpriset

Formel för totalt elpris: Totalt elpris = Elförbrukningskostnad + Abonnemangskostnad

Observera att detta är en förenklad förklaring, och det finns olika avtal och faktorer som kan påverka ditt elpris, inklusive skatter, avgifter och eventuella rabatter eller kampanjer från din elleverantör. Det är viktigt att läsa ditt elavtal noggrant och kontakta din elleverantör om du har frågor om ditt specifika elpris.

Så kan du räkna ut kWh som du använder

Att räkna ut kWh och hur mycket du använder kan vara svårt. Därför har Statistiska centralbyrån tagit fram olika typkunder för el. En normal energiförbrukning för en villa är enligt dom ca 20.000 kWh/år. Om villan har fjärrvärme eller värmer upp hus och vatten på annat sätt än med el är en normal elanvändning ca 5000 kWh/år. Med denna enkla beräkning kan du få ut ett ca pris på din årsförbrukning.

 

Kan man räkna om kW till ampere?

kWh är hur man mäter energi, medan Ampere är hur man mäter ström. Det går därför inte att konvertera kW till Ampere direkt. Men med en enkel beräkning kan man veta att något som är anslutet till 230 V och drar 1 Ampere är igång en timme kommer den att dra 0,230 kWh.

Så mycket kostar kWh pris idag?

Totalkostnaden för el per kWh pris idag var i snitt ca 204 öre/kWh under första halvåret av 2022 för en vanlig villa i Sverige, med en årlig elförbrukning på ca 20.000 kWh/år, enligt Statistiska centralbyrån. Då inkluderas alla kostnader som elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms.

 

Räkna om kW till kWh

Kilowatt är samma sak som tusen watt. Vanligtvis mäts energi i kilowattimmar (kWh) som är tusen wattimmar. Så hur får man kW till kWh. För att räkna ut hur mycket energi (ström) din apparat förbrukar så multiplicerar du effekten (watt) med tiden du använder apparaten.

Till exempel:

  • Om du använder en glödlampa med 60 watt i 10 timmar så blir det 600 wattimmar 
  • För att få fram kilowattimmar måste du dividera med tusen. Du har alltså förbrukat 0,6 kilowattimmar. 

FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur mycket kostar 1 kWh idag?

Vad är priset på 1 kWh? Under de senaste dagarna har priset för 1 kWh varierat mellan 29,40 öre och 167,86 öre.

Hur mycket kostar 1 kWh el med alla avgifter?

Med alla avgifter och kostnader hamnar elpriset per kWh i genomsnitt på 63,3 öre per kWh.

Skriv en kommentar