Annons

Kan man köpa el till inköpspris?

el till inkopspris

Innehåll

Många elbolag lockar kunder med löften om “el till inköpspris”, men vad är inköpspris? Låt oss utforska detta begrepp närmare och avslöja de faktorer som kan påverka din slutliga elkostnad.

El till inköpspris och dess sammanhang

När elbolag pratar om “el till inköpspris” hänvisar de vanligtvis till det pris de betalar för el på elbörsen Nord Pool. Dock inkluderar inte detta begrepp alla kostnader som påverkar din elräkning. 

Det är därför viktigt att förstå hur mycket påslag på inköpspris elbolagen räknar med.

el till inkopspris

Påslag på inköpspris

Vad är påslag el? Elbolagen tillämpar oftast en extra avgift, eller ett pålägg, på det grundläggande inköpspris el. Denna avgift är oftast mellan 5 till 8 öre per kilowattimme (kWh), exklusive moms. Här är några faktorer som kan bidra till detta pålägg:

  • Kostnader för elcertifikat och ursprungsgarantier: Certifikat och garantier kan öka den totala kostnaden.Till exempel om du köper grön el.
  • Avgifter till Svenska Kraftnät och Nord Pool: Kostnader för att använda elnätet och delta i elbörsen kan också inkluderas i prissättningen.
  • Möjlig vinstmarginal: Elbolagen har en avsikt att göra en vinst, vilket kan vara inkluderat i pålägget.

Klarhet i prissättningen

Tyvärr finns det en del dåliga elbolag som inte är lika transparenta när det gäller att kommunicera dessa påslag. Det kan resultera i att du blir förvirrad när din elräkning är högre än förväntat. Det är därför viktigt att inse att priset du betalar inte bara inkluderar inköpspriset utan kan även innehålla andra faktorer som höjer totalkostnaden.

Månadsavgifter

Förutom påslaget på inköpspriset kan du också förvänta dig en fast månadsavgift från elbolaget. Denna avgift täcker administrativa kostnader och hanteringen av ditt elavtalMånadsavgiften varierar, men ligger oftast mellan 40 till 70 kronor inklusive moms.

Göta Energi – Ett alternativ med lågt påslag

Ett elbolag som sticker ut ur mängden är el till inköpspris Göta Energi, som erbjuder ett av de lägsta påslagen på marknaden, enbart 1 öre per kWh exklusive moms. Notera dock att kostnader för elcertifikat tillkommer på Göta Energi el till inköpspris. Dessutom tillkommer en fast månadsavgift på 49 kronor inklusive moms om din elförbrukning är under 5 000 kWh per år. För högre elförbrukning är den fasta månadsavgiften något högre, nämligen 69 kronor inklusive moms. Som en extra bonus erbjuder Göta Energi för närvarande nya kunder en rabatt på 500 kronor under det första året. Det är viktigt att jämföra elbolagens totala kostnad när du väljer elavtal.

Att välja med omsorg och förstå påslaget

Att köpa “el till inköpspris” innebär alltså inte enbart att du betalar det rena inköpspriset från elbörsen. För att fatta välinformerade beslut är det viktigt att förstå de olika faktorer som kan påverka din elkostnad.

Genom att vara medveten om dessa faktorer och noggrant granska alla aspekter av prissättningen kan du säkerställa att du inte bara väljer det mest prisvärda alternativet, utan också det som bäst passar dina individuella behov och förbrukningsmönster. Din ekonomiska trygghet och hållbarhet är värd att sätta tid och tanke i när du tar beslut om ditt elavtal.

Skriv en kommentar