Annons

Jämför elpriser 

Cheap energy

Pris från*

39,83 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Greenely

Pris från*

59,20 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Skellefteå Kraft

Pris från*

61,21 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Ny kund: Fri månadsavgift i 12 mån + öresrabatt på 7,5 öre/kWh inkl. moms.
Fortum

Pris från*

60,60 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telge Energi

Pris från*

49,44 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telinet Energi

Pris från*

63,90 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Kärnfull Energi

Pris från*

81,61 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Svealands Elbolag

Pris från*

94,95 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Energi2

Pris från*

99,50 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Stockholms Elbolag

Pris från*

113,58 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt

Innehåll

Varför ska man jämföra elpriser?

I Sverige har elnätet monopol i Sverige eftersom det inte hade varit praktiskt att dra flera ledningar. Men elbolagen har inget monopol, vilket innebär att det också finns en hel del konkurrens. I Sverige finns det idag runt 150 olika elleverantörer och ännu fler avtal. På grund av den höga konkurrensen måste företagen erbjuda kunderna ett bra pris, rabatter eller andra erbjudanden. Genom att jämföra elbolag kan man alltså enkelt hitta det bästa elavtalet på marknaden för dig just nu.   

El – jämför elpriser med jämförelsesidor 

När man jämför el pris är det alltid smidigast att använda sig av en jämförelsesida. Här har man samlat flera olika elbolag och följer konsumentverkets regler så att du enkelt kan hitta det elbolag som passar dig bäst. 

Om man väljer att jämföra själv finns det ofta kostnader man kan missa, till exempel moms, månadsavgift och andra påslag. En jämförelsesida måste räkna med alla de kostnader som konsumentens pris baseras på, vilket gör det mycket smidigare för dig som konsument att jämföra och hitta ett elbolag som passar dig.

jamfora-elpriser

Jämför elpriser konsumentverket regler

För att man ska kunna lita på de nummer som jämförelsesidor anger, har Konsumentverket skapat några regler som måste följas. Dessa handlar om att sidan måste visa priset i öre per kWh. Man måste också redovisa vilken tidsram priset baseras på och visa exempel på en årlig förbrukning av 2000, 5000 och 20 000 kWh. Det finns dock vissa undantag som du kan läsa mer om på deras hemsida.   

 

El – jämför elpriser och vad man ska tänka på

När man jämför el pris är det viktigt att läsa igenom alla villkor och se över om det finns några extra kostnader. Man måste också tänka på att det som visas är ett jämförelsepris, det innebär att man inte kan förvänta sig att priset som visas är priset man kommer att debiteras för under de kommande månaderna. Beroende på hur spotpriset skiftar kommer även dina kostnader att ändras så länge du har ett rörligt elavtal. Tänk också på att priset skiftar i samband med din elkonsumtion.

 

Kostnader man kan glömma när man jämför elpris

Om man har valt ett rörligt elavtal kan det vara lätt att endast se över spotpriset då det är detta pris elbolagen grundar elräkningen på. Men det finns alltid extra kostnader och påslag man måste räkna med.  

Påslaget

Påslaget finns för att elhandlaren ska kunna gå med vinst. Du som konsument kommer till exempel inte att betala det exakta sportpriset, utan ditt pris kommer alltid vara något dyrare. 

Påslaget kan inkuldera kostnader för elcertifikat, avgifter till Nord Pool och svenska kraftverk, balanskostnader och eventuella miljöpåslag.

Elnätet

Elnätet är inte samma sak som elhandlaren. Det är elnätet som ser till att elen kan ledas hem till dig samt sköter om och reparerar ledningarna. För att ha råd med reparationer och få företaget att gå runt, kommer också det elnät du har där du bor att lägga till en kostnad på din elräkning. Det är inte en stor del av elräkningen, men det kan vara lätt att glömma. Eftersom elnäten har monopol i Sverige kan du inte byta elnät så länge du inte flyttar till ett nytt område.

jamfor-elpris

Elkonsumtion

När jämförelsesidor visar ett jämförelsepris är det viktigt att tänka på att din egna elkonsumtion kan vara högre eller lägre än vad som visas. Detta gäller oavsett om man har ett rörligt eller fast avtal.

Med ett fast avtal är det dock bara mängden el man använder som kan höja eller sänka elräkningen. Om du istället har ett timavtal kan du också se till att använda en större mängd el under billigare timmar och därmed sänka elräkningen. 

 

Elområde

Många gånger visar jämförelsesidor ett jämförelsepris som grundar sig på genomsnittspriset x antal månader i ett visst område. Sverige har fyra olika elområden som ofta har varierande elpriser. Elområde 1 och 2 har normalt lägre elspotpris än elområde 3 och 4. Eftersom elområde 3 och 4 är mer bebott och har större efterfrågan baseras många gånger jämförelsepriset på något av dessa två elområden. Om man bor i ett annat område måste man alltså vara medveten om att priset kan bli högre eller lägre.

El – jämför elpriser, erbjudanden och rabatter   

Om man sett ett bra erbjudande eller rabatt kan det vara bra att tänka på hur priset kommer se ut när rabatten eller erbjudandet gått ut. Det är alltså viktigt att tänka långsiktigt då ett elbolag som erbjuder en rabatt i 3 månader kan ha ett mycket dyrare elpris jämfört med andra elbolag. Detta innebär att de elbolag som inte hade något erbjudande fortfarande kan vara billigare i längden. 

Det är också viktigt att komma ihåg att man alltid kan byta elbolag så länge man inte har en avtalad tid. På så sätt kan man utnyttja andra rabatter och erbjudanden som andra elbolag erbjuder senare.    

Jämför elen – faktorer som kan påverka spotpriset

Om man har tecknat ett rörligt avtal påverkas elräkningen av din elkonsumtion men också av spotpriset. Nord Pools spotpris avgörs av utbud och efterfrågan och några andra faktorer som finns listat här.

  1. Kalla dagar. Normalt sett stiger spotpriset när temperaturerna sjunker och anledningen är mycket logisk. När vädret blir kallare krävs det mycket energi för att värma upp alla hushåll. Dessutom håller sig många inne, vilket innebär att de kanske sitter framför tv:n eller tar ett varmt bad. Detta innebär att efterfrågan av el ökar och därmed ökar spotpriset.   

  2. Brist på källor. En hel del förnyelsebar el kommer från vatten-, vind- och solkraftverk i Sverige. Problemet är att man inte kan lagra el. Detta innebär att el endast kan produceras av dessa kraftverk om vatten, vind och sol finns tillgängligt. Då vattenkraftverk står för nästan hälften av Sveriges elproduktion är det också viktigt med nederbörd. Under torra perioder kan alltså elpriset påverkas en hel del.   

  3. Den gemensamma elmarknaden. Sverige ingår tillsammans med andra länder som Norge och Tyskland i en gemensam elmarknad. Detta innebär att länderna kan importera och exportera el mellan varandra vid behov. Om andra länder har en låg elproduktion och behöver köpa el från Sverige ökar efterfrågan och elpriset.

  4. Nedstängning av kärnkraft. Kärnkraft är ett av de mest pålitliga elkraftverken som finns, dem står även för en stor del av elproduktionen. Det kostar dock en del att producera el med hjälp av kärnkraft. Dessutom finns det ännu inte en tillfredsställande lösning på vad man ska göra av den radioaktivitet som produceras i samband med elen. Därför väljer flera länder, till exempel Tyskland, att stänga ned sina kärnkraftverk. När allt fler kärnkraftverk läggs ned, minskar elproduktionen och spotpriset ökar.

  5. Råvarupriser. En mycket liten del av Sveriges elproduktion kommer från fossila bränslen, men det finns fortfarande många länder som använder råvaror som olja. När priserna stiger i samband med att minska miljöpåverkan, blir det också dyrare att producera el med hjälp av fossila bränslen.   

Vilka har de bästa elpriserna?

Vi har jämfört olika populära elpriser på marknaden för att du enklare ska kunna hitta vilka företag som för närvarande erbjuder de bästa priserna på el.

 

Här är de bästa elpriserna just nu

  • Skellefteå Kraft – Påslag til elpris: 6 öre/kWh – Månadsavgift: 49 kr.
  • Fortum – Påslag til elpris: 5,90 öre/kWh – Månadsavgift: 49 kr.
  • Cheap Energy – Påslag til elpris: 7,9 öre/kWh – Månadsavgift: 0 kr.
  • Kärnfull Energi – Påslag til elpris: 3,2 öre/kWh – Månadsavgift: 39 kr.
  • Greenly – Påslag til elpris: 4,39 öre/kWh – Månadsavgift: 69 kr.
basta-elpriser

Listan uppdaterades senast i mars 2024. Priserna baseras på en årlig strömförbrukning på 2 000 kWh. Observera att priserna kan ha ändrats sedan listan senast uppdaterades.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Hur jämför man elpriser?

Ett smidigt sätt att jämföra elpriser är att hjälp av en jämförelsesida. Det är dock viktigt att läsa igenom villkoren, se över vilka extra kostnader som tillkommer på priset och inte förvänta dig att jämförelsepriset är det exakta pris du kommer att få.

Vilket bolag har det lägsta elpriset?

Just nu är det Fortum som erbjuder den billigaste rörliga elen då priset ligger på 164 kr/mån.