Annons

Att säga upp elavtal vid flytt

saga-upp-elavtal

Innehåll

När man ska flytta måste man säga upp både sitt elhandelsavtal och elnätsabonnemang. Detta är någor som är reglerat i de allmänna avtalsvillkoren hos elbolagen. Så att göra en adressändring är inte tillräckligt, man måste avsluta sina avtal direkt med elbolaget.  

Uppsägningstid vid flytt elavtal

De allmänna avtalsvillkoren säger att du ska säga upp ditt nätavtal senast 1 månad före din flytt om inte annat har avtalats. Om inte elnätsföretaget får veta att du flytt elavtal så fortsätter avtalet som tidigare med fortsatt skyldighet för dig att betala. 

Många företag har därför flyttformulär på sin webbplats,där kan du enkelt avsluta ditt avtal. Ha ditt kundnummer, anläggningsnummer samt eventuellt det nya anläggningsnumret till hands när du gör flyttanmälan.

 

Säga upp eller flytta elavtal

Du måste alltså kontakta elhandelsföretaget och meddela att du flyttar. Allmänna avtalsvillkoren säger att en uppsägningstid på 14 dagar gäller vid flytt. En del elavtal måste du ta med dig till din nya bostad, annars måste du betala en så kallad brytavgift. Så om du tycker att ditt avtal är förmånligt och vill behålla det så är det bra att kontakta elhandlaren för att se om du kan flytta elavtal och ha samma avtal på din nya adress.

Överlåtelse av elavtal

Många företag har en klausul i sina villkor om elavtal flytt som säger att nät- och elavtalen inte får överlåtas från en person till en annan utan tillåtelse av båda parter. Det betyder till exempel att man inte kan ta för givet att det går att flytta el mellan gifta eller sammanboende som är i begrepp att separera. Du bör därför ta kontakt med elföretaget och fråga om det är möjligt.

 

Elskulder följer med vid flytt

Om man har elskulder avskrivs dom inte på grund av en flytt. Så om personen som flyttar har skulder inverkar det inte på den kvarboende personens rätt att teckna nytt elnätsabonnemang och elhandelsavtal. Företaget kan alltså inte vägra teckna nytt avtal med den som bor kvar och inte heller stänga av elen eller vägra återinkoppling för den nya kunden av det skälet.

flytt-elavtal

Teckna nytt elavtal flytta med dig priset

När du flyttar in i en ny bostad finns det ström, men om du inte har anmält flytten kan det bli dyra kilowatt-timmar eftersom nätägaren då kommer att leverarar el enligt ett dyrt tillsvidareavtal. Nätägaren kommer kanske att försöka få dig att skriva på ett avtal om elleveranser men innan du tecknar ett elavtal rekommenderas det att du jämför flera elbolag. 

Vad händer om jag inte tecknar ett nytt elavtal vid flytt?

Om du har missat att teckna ett nytt elavtal kommer du ändå att ha ström i din nya bostad även om du inte har med dig något avtal från din gamla bostad. Du kommer däremot att få betala ett anvisningspris för elen i den nya bostaden, så om du inte har gjort ett aktivt val av elavtal när du flyttar in kan det bli en dyr el. Detta kallas för att ha ett anvisningsavtal eller tillsvidareavtal och ett sådant avtal är oftast cirka 30 procent dyrare än vanliga fasta och rörliga avtal. Därför sparar du pengar på att göra ett aktivt val. 

Därför är det alltid en god idé att jämföra elavtal med varandra för att hitta det avtal som passar just dig bäst så du kan byta el i hus som passar bäst.

Om du glömmer att säga upp nät- och elavtal vid flytt

Om din gamla bostad står tom och du har glömt att anmäla elavtal flytta, så fortlöper ditt abonnemang och du kvarstår som betalningsansvarig för nätabonnemanget och eventuell elförbrukning. 

Så även om en ny hyresgäst eller ägare flyttar in riskerar du att bli betalningsansvarig till dess du sagt upp avtalen om den inflyttande inte anmält sin inflyttning till nätföretaget/elhandlaren. Men du kan i efterhand ha rätt att kräva den inflyttande kunden för dessa kostnader.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Kan man bryta elavtal om man flyttar?

De normala avtalsvillkoren föreskriver en uppsägningstid på 14 dagar vid flytt till annan bostad. En del elavtal måste du dock ta med dig till din nya bostad, annars måste du betala en brytavgift.

Hur säger jag upp mitt elavtal?

Du bör skicka din uppsägning skriftligen via e-post för att kunna ha kvar dokumentation som visar när du sa upp ditt avtal. Ditt nya elhandelsföretag kommer att informera ditt elnätsföretag om bytet.

Skriv en kommentar