Annons

Så kan du spara el hemma

sparar-energi

Innehåll

Att spara el behöver inte vara så svårt som man kan tro. Du kan faktiskt med ganska enkla medel göra förändringar hemma för att minska din energiförbrukning och också påverka din elräkning och även klimatet.

Vad drar mest el i hemmet?

Beroende på om du bor i villa eller lägenhet är det troligt att din elförbrukning kommer vara annorlunda och det som drar mest el i hemmet beror också på hur du bor. Bor du i lägenhet så används mest el i köket. Med matlagning, kyl, frys och diskmaskin är det som drar mest el. 

Uppvärming och vanor som påverkar din elförbrukning hemma

Bor du i villa är uppvärmningen den stora elboven ifall du har direkverkande el som uppvärmingsform. Har du andra uppvärmingsformer så är det dina hushållsprylar som tvätt- och diskmaskin och hemelektronik i stand by som förbrukar mest el. När du duschar så förbrukar du även en hel del el. 

spara-el

Duschar du i tre minuter motsvarar det ungefär 36 liter varmvatten medan en dusch på tio minuter ökar förbrukningen i snitt till 120 liter varmvatten.

Vad är elektricitet och varför betalar vi för den?

Elektricitet är elektroner som rör sig i något som leder elektrisk ström. Om ett material med överskott av elektroner kommer i kontakt med ett material med underskott av elektroner strävar de efter att jämna ut skillnaderna. Det får elektronerna att röra sig och en elektrisk ström uppstår, denna elektriska strömmen är vad som får en glödlampa att lysa. Så vad är elektricitet? 

En osynlig kraft som färdas i ledningarna för att ge oss lyse och ström till våra apparater. Anledningen till att vi betalar för strömmen är att det finns flera olika kostander som uppstår när den ska produceras. När den tillverkas, elnätverket den transporteras igenom och lokala service kostnader är några av de kostnader som finns. Därför finns det också många olika avtal för el till exempel kan man binda el eller betala rörligt pris. 

Enkla tips på hur du kan spara energi i vardagen

  1. Visste du att om du sänker temperaturen hemma med bara en grad eller två går det att minska energiförbrukningen med 5% och spara el hemma. Det kan vara smart att sänka värmen i rum som sällan används, som till exempel hallen eller förråd. Att ha en lägre temperatur i sovrummet bidrar dessutom till att man sover bättre.
  2. Att täta dragiga fönster och ytterdörrar genom att använda tätningslister gör att man enkelt kan minska mängden kall luft som kommer in i hemmet och därmed spara energi. Om huset har en vind kan du även se över isoleringen där. Cirka 15 procent av värmen försvinner nämligen ut genom taket.
  3. Undvik att täcka för element med möbler eller stora gardiner. Luften i rummet behöver cirkulera för att kunna värma upp ditt hem på bästa sätt.
  4. Hitta det elavtal som är bäst för dig. Du kan binda elpris eller välja att betala rörligt pris beroende på vad som är bäst för dig. 
  5. Att ha gardiner och persienner bidrar till att hålla kylan ute och samtidigt behålla värmen i rummet. 

Solceller sparar energi för hemmet

Solenergi är en smart, förnybar och grön energikälla. Energin som används för att producera solcellerna är liten i förhållande till den energin som dom ger under många år. Solcellerna omvandlar solenergin till el som går via en växelriktare direkt till ditt elsystem. Det som är väldigt possitivt är att när du väl investerat i en solcellsanläggning är energin helt gratis och därför är det ett bra alternativ som sparar energi i ditt hem. 

Du minskar ditt behov av köpt el och påverkas därför mindre av elprisets svängningar och behovet av att köpa el. Överskottselen kan du sen sälja till nätleverantören

Vad drar mest el i en lägenhet?

Den största delen av en lägenhets elförbrukning sker faktiskt i köket eftersom andra maskiner som tvättmaskin och värmeanläggning ofta inte är en del av själva lägenheten. Därför är matlagning, kyl, frys och diskmaskin de saker som drar mest el för dig som bor i lägenhet. Så vad drar mest el i en lägenhet i jämförelse med ett hus? Helt klar är det köket.

Minska elförbrukning med enkla knep

Att kontakta en energirådgivare kan vara lönsammare än man tror. Man kan till exempel få opartisk rådgivning som hjälper både privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag. De kan hjälpa dig med energispartips, råd om miljö- och klimatpåverkan samt råd om vilka tekniska lösningar och energisystem du kan välja mellan för att minska elförbrukning.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Vad förbrukar mest el i hemmet?

Det som vanligtvis förbrukar mest el i hemmet är uppvärmning.

Varför ska man spara energi?

Att spara energi är viktigt för att minska vår miljöpåverkan och för att sänka energikostnaderna.

Skriv en kommentar