Annons

Billig el

Cheap energy

Pris från*

39,83 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Greenely

Pris från*

59,20 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Skellefteå Kraft

Pris från*

61,21 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Ny kund: Fri månadsavgift i 12 mån + öresrabatt på 7,5 öre/kWh inkl. moms.
Fortum

Pris från*

60,60 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telinet Energi

Pris från*

63,90 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Kärnfull Energi

Pris från*

81,61 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Svealands Elbolag

Pris från*

94,95 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Energi2

Pris från*

99,50 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Stockholms Elbolag

Pris från*

113,58 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt

Innehåll

Med stigande elpriser är det nu betydligt vanligare att även den trognaste kunden börjar jämföra elavtal för att sänka sina elkostnader och för att hitta billigaste el i Sverige. På Elberaknare hittar du därför olika elavtal och hjälp om vad du ska tänka på för att sänka din elkostnad.

 

Hitta det billigaste elavtalet

Enligt Energimarknadsinspektionen kan man spara flera tusenlappar om året bara genom att byta till en annan typ av elavtal. Vilket elavtal som passar bäst och vilka som kommer ge dig billigare elpriser beror givetvis på många olika faktorer, därför erbjuder Elberaknare.se ett enkelt sätt att jämföra och hitta billig el, billigast elavtal och därmed det billigaste elpriset för dig. 

Ett enkelt sätt att hitta det billigaste elpriset

I Sverige finns det mer än 150 elhandlare och alla vill givetvis erbjuda billigare el till sina konsumenter. Men trots att det finns så många alternativ för att hitta billigaste elavtal är det inte alltid så lätt att veta vad man ska välja, och ibland kan det som ser ut att vara det billigaste elavtalet visa sig vara dyrare än andra elavtal på marknaden. Men när du väljer ett billigt elavtal med ett rörligt pris tillsammans med låga påslag och avgifter går det ofta att hitta elavtal billigare än i de andra hushållen. Detta kan många gånger bli möjligt tack vara erbjudanden som ges till nya kunder, och därför är det bra att tänka på dessa punkter för att få en lägre elkostnad.

  • Rörligt elavtal ger dig ofta billigast elpris i längden
  • Låga påslag ger ofta billiga elavtal
  • Hitta ett avtal som erbjuder låga avgifter
  • Att satsa på miljövänlig el behöver inte vara dyrare
  • Ett rörligt elavtal ger ofta billigast elpris i längden

Att välja mellan ett fast eller rörligt elpris kan verka som något oväsentligt, men sanningen är att det valet ger en stor möjlighet att påverka elpriset. För den som inte vill ha oväntade utgifter, så är en billig elleverantör med ett fast elpris mer logiskt. Då binder man upp elpriset på en bestämd period och kan därför enkelt budgetera för hur mycket din el kommer att kosta varje månad.

Men för den som bara är intresserad av att få den billigaste elen är det ett rörligt elpris som är det bästa. Detta eftersom elpriset går upp och ner och i längden kan det ge ett lägre totalt pris för elen.

 

De billigaste elavtalet just nu:

Vill du ha ett billigt elpris? Men behöver du hjälp med att hitta den billigaste elleverantören? Vi har jämfört priserna hos över 20 elbolag och identifierat de fem mest ekonomiska elavtalen som kan bidra till att minska din elräkning.

Här är några av de billigaste elbolagen i Sverige:

Listan uppdaterades senast i mars 2024. Priserna baseras på en årlig strömförbrukning på 2 000 kWh. Observera att priserna kan ha ändrats sedan listan senast uppdaterades.

Låga påslag ger många gånger billiga elavtal

Påslag på elen kan bli ett stor kostnad i synnerhet för den som har en hög elförbrukning vilket exempelvis kan vara villaägare med eluppvärmning. Påslaget är en kostnad som läggs på spotpriset, vanligtvis i öre per kWh. Detta betyder att den som använder mycket el också får betala mer för påslaget även om påslaget per kWh är detsamma. 

 

Få bästa elpris med låga avgifter

Fasta avgifter kan skilja sig mycket mellan olika elhandlare. En normal månadsavgift kan vara allt mellan 40 till 80 kr, men den kan lätt bli antigen mer eller mindre. För den som har en låg elförbrukning är månadsavgiften något som är extra viktigt att se över eftersom det är en extra kostnad som du betalar varje månad.

Företag med den billigaste månadsavgiften:

Elbolag Elavtal Månådsavgift
Rörligt elpris
49 kr.
Kärnkraft till timpris
39 kr.
Rörligt elpris
0 kr.
Rörligt elpris
49 kr.
Rörligt elpris
49 kr.

Tabellen uppdaterades senast i mars 2024. Observera att priserna kan ha ändrats sedan tabellen senast uppdaterades.

Miljövänlig el kan också ge billigaste el i Sverige

När vi pratar om miljövänlig el och vad det är kanske många har olika idéer. Sverige producerar ungefär 98% av all el fossilfritt, vilket betyder att den inte kommer från exempelvis olja eller kol. En helt förnybar energi där produktionen inte har alls att göra med kärnkraft är över 60%, och en stor del av denna energi kommer från vattenkraft. Detta betyder att förnyelsebar el inte behöver bli dyrare än andra elavtal.

 

Tänk på detta för att behålla billigare elpriser

Även om du redan har tecknat ett elavtal kan det vara bra att tänka på två saker för att hålla elkostnaden nere, att veta när avtalstiden går ut och hålla nere din elförbrukning. Detta har utan tvekan en stor betydelse och är därför något som är väldigt viktigt att tänka på även efter att man skrivit på ett avtal för billigaste el just nu.

Håll koll på avtalstiden och få billigaste elavtal

När ett elavtal går ut kan man plötsligt se en höjning på sitt elpris, detta därför att en del elbolag gör en kraftig ökning på sina priser med förhoppningen att kunden inte ska säga något. Normalt sätt blir det påslaget högre än andra elbolag på marknaden och ditt specialpris är inte längre speciellt. 

På Elberaknare har vi därför satsat på att bara samla välkända och seriösa elhandlare som inte använder den typen av oseriösa kontrakt. Om du ändå skulle välja att ta ett sådant avtal, på grund av det låga priset, bör du ha exakt koll på avtalstid och uppsägningstid för att byta avtal precis när det har gått ut.

 

Att förbruka mindre el ger billigare elpris

Visste du att 75% av ditt elpris är helt opåverkbart? Detta eftersom 25% är så kallade nätkostnader och 50% är skatter och andra fasta avgifter. Så vad betyder det för de resterande procenten? Att det är dom 25% som vi faktiskt kan gör något åt, och att det faktiskt går att minska på elkostnaden bara genom att var noga med att förbruka mindre el.

 

Hur får jag den billigaste elen?

Vill du också ha det billigaste elbolaget? Elberaknare.se tipsar om följande saker du kan göra, om du vill hitta billiga elpriser:

  1. Välja ett rörligt påslag eftersom det normalt sätt har lägre pris
  2. Teckna det elavtal som har lägst påslag
  3. Satsa på en låg månadskostnad
  4. Hitta ett bolag som erbjuder rabatt till nya kunder
  5. Lär dig att använda el när timpriset är som lägst på dygnet

Frågor & Svar

Är rörligt eller fast elavtal billigast?

Det är svårt att ge ett exakt svar på denna frågan eftersom det beror på många olika faktorer. Men genom att analysera vilka avtal som har varit bäst de senaste åren så kan man se att 58% har varit med rörligt pris.

 

Hur mycket kostar billig el?

Det går inte att säga ett exakt och fast pris som gäller hela året eftersom priset varierar beroende på årstid och andra faktorer. Men enligt SCB så var medelpriset i januari 2023  128,1 öre/kWh för en typkund i elområde 3 med en förbrukning på 2 000 kWh per år. För en villa med eluppvärmning var medelpriset 111,3 öre/kWh med en förbrukning 20 000 kWh per år.