Annons

Elbolag

Cheap energy

Pris från*

39,83 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Greenely

Pris från*

59,20 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Skellefteå Kraft

Pris från*

61,21 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Ny kund: Fri månadsavgift i 12 mån + öresrabatt på 7,5 öre/kWh inkl. moms.
Fortum

Pris från*

60,60 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Telinet Energi

Pris från*

63,90 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Kärnfull Energi

Pris från*

81,61 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Svealands Elbolag

Pris från*

94,95 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Energi2

Pris från*

99,50 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt
Stockholms Elbolag

Pris från*

113,58 öre/kWh
Baserat på en förbrukning på 2.000 kWh/år.
*förändras kontinuerligt

Innehåll

Elbolag i Sverige

Cheap Energy

Hur väljer man rätt elbolag?

Om du är intresserad av att byta elavtal är det viktigt att du tar dig tiden att jämföra de olika alternativen som finns. Vilket elbolag ska man välja? Det finns flera olika faktorer som du bör ta hänsyn till när du jämför elbolag och det gäller att välja elbolag som passar dina behov.  

Första steget – Jämför elbolag

Första steget till att välja elbolag är att jämföra dem. På så vis kan du ta reda på vilket som är bäst för dig. Det finns många elleverantörer Stockholm som du kan välja mellan, men välj elbolag som uppfyller de viktigaste av dina krav. 

Genom att jämföra elbolag får du en bättre uppfattning om de olika priserna och avtalen som finns. Hos Elberaknare finns flertalet alternativ att jämföra mellan för den som letar efter ett hållbart alternativ.

elbolag

Vilket elbolag är billigast?

Priset på elleverantörerna varierar dagligen, därför är det viktigt att du regelbundet jämför dem för att se till att du har det bästa priset. Men vilket elbolag är billigast? När elbolagens priser varierar inom kort tid är det svårt att säga exakt vilket som är det billigaste. 

Det är även svårt eftersom priset påverkas av hur mycket el du använder och om du har fast eller rörligt elpris. Rörligt pris är vanligtvis billigare över tid, men kräver att du har möjlighet att betala en högre kostnad ifall elpriset går upp. Med ett fast elpris betalar du vanligtvis mer, men det ger dig en säkerhet om hur mycket elen kommer att kosta. Något som även påverkar priset är var du bor. En elleverantör Stockholm kan variera i pris från andra elleverantörer Sverige.

De billigaste elbolagen just nu

Genom att välja en billigare elleverantör kan man i genomsnitt spara cirka 1 400 kr per år om man har en normal elförbrukning. Vi har gjort en noggrann jämförelse och hittat de billigaste elbolagen just nu för att göra det överskådligt och enkelt för dig att fatta ett informerat beslut.

 

Billiga elbolag för nya kunder:

  1. Telge Energi – Erbjuder rabatt på 588 kr för nya kunder.
  2. Skellefteå Kraft – Erbjuder rabatt på 495 kr för nya kunder.
  3. Göta Energi – Erbjuder rabatt på 500 kr för nya kunder.
  4. Fortum – Erbjuder rabatt på 468 kr för nya kunder.

Billigaste elbolagen år 2024:

  • Fortum
  • Göta Energi
  • Skellefteå Kraft

Hur hållbar el erbjuder elleverantörer?

För många är frågan om hållbarhet viktig. Denna frågan är även viktig när det kommer till valet av elleverantör. När du jämför elbolag bör du jämföra ifall de erbjuder grön eller förnybar el

För att värna om miljön väljer många dessa alternativ och prioriterar det högre än kostnaden av elen. I vissa fall kan dessa val även vara billigare, men ofta är det en fråga om vad du prioriterar när du ska välja elavtal. 

Välja elbolag med bra kundservice

Kundservicen hos ett elbolag är en faktor du inte får glömma bort att jämföra. Detta kan du jämföra genom att läsa recensioner eller höra med vänner om deras erfarenheter. 

Du kan även läsa på respektive hemsida om hur du får kontakt med elbolaget och om det står hur lång svarstiden brukar vara. Ibland är det svårt att veta hur väl kundservicen fungerar tills du är i en situation då du faktiskt behöver ta kontakt med dem själv. Att ha en problemfri kontakt med ditt elbolag är något du kommer vara tacksam för när du har frågor gällande ditt elavtal eller när problem uppstår. 

Jämföra och välja elleverantör

Hur själva elavtalet ser ut kan variera i både innehåll och tydlighet. Se till att välja elleverantör med ett tydligt och transparent elavtal, så att du vet vad som gäller. När det kommer till elavtalet bör du jämföra om du vill ha fast eller rörligt pris. Ett fastpris innebär en större säkerhet i din budget eftersom du vet hur mycket du behöver lägga undan varje månad. 

Det innebär också att ditt elavtal kommer vara bundet under en viss tid. Jämför möjligheten att ha ett avtal med så kort bindningstid som möjligt för att ha störst flexibilitet. Ifall du väljer att säga upp elavtalet i förtid kan du behöva betala en brytkostnad. Läs och jämför dessa villkor i avtalet så att du kan välja ett elavtal som passar dina behov.

5 bra tips för att välja elleverantör:

  1. Ta dig tid att överväga vilken typ av elavtal du vill ha, om det ska vara fast eller variabelt.
  2. Fundera på om du vill ha ett grönt elavtal som är baserat på hållbar energi.
  3. Använd Elberaknare.se för att jämföra olika elleverantörer.
  4. Välj den elleverantör som bäst uppfyller dina behov när det gäller avtalstyp, pris, grön energi och kundservicenivå.
  5. Kom ihåg att läsa och förstå villkoren i elavtalet, inklusive eventuella bindningstider och uppsägningsvillkor.
valja-elbolag

Så går det till att byta elbolag

När du jämfört elbolag och bestämt dig för ett bra alternativ för dig är det dags för processen att byta elbolag. Först bör du ställa dig frågan: Vilket elbolag har jag? 

Det är nämligen till dessa som uppsägningen ska ske. Om du är osäker på vilken elleverantör du har så kan du leta efter den senaste fakturan där det står.

Hur ser ditt elavtal ut idag?

Förutom att veta vilket elbolag du har idag, så är det också viktigt att veta hur ditt elavtal ser ut. Om du har en bindningstid är det extra viktigt att vara ute i god tid. I avtalet är det vanligtvis möjligt att avsluta elavtalet i förtid, men att du behöver betala en brytkostnad. 

För att byta elbolag är det därför viktigt att du tar reda på denna eventuella bindnings- eller uppsägningstid. Det är dock alltid bra att vara ute i god tid eftersom det kan ta en månad för företagen att genomföra bytet.

Hitta ett elbolag i ditt område

Elbolag i Göteborg

Elbolag i Malmö

Elbolag i Stockholm

Gör en tydlig uppsägning hos ditt nuvarande elbolag

När du kontaktar ditt nuvarande elbolag är det viktigt att du gör en tydlig uppsägning. Det finns ofta möjlighet att ringa dem, men det allra bästa när det gäller uppsägning är att göra det skriftligt. Mejl är ett bra alternativ för att göra en skriftlig uppsägning. Detta gör det tydligt för både dig och elbolaget att du valt att avsluta elavtalet. 

På deras hemsida finns information om hur uppsägningen går till och i vissa fall är det på hemsidan som du hittar ett formulär som ska fyllas i för uppsägning. Se alltid till att du får en skriftlig bekräftelse på din uppsägning, så att du har det som bevis ifall det skulle uppstå några oklarheter. 

 

Påbörja ditt nya elbolag

För att påbörja ditt nya elbolag är det viktigt att ha god kommunikation om när det är du önskar att bytet sker. Det är också viktigt att komma ihåg att ett sådant byte kan ta en månad och att det därför är bra att vara ute i god tid. 

Gör det tydligt för ditt nya elbolag när du vill att de startar, så kommer de att kontakta elnätsföretaget som ansvarar för elnätet.

 

Kan man byta både elleverantör och elnät?

När du är i processen att välja elleverantör kan frågan om elnät och elnätsföretag uppkomma. I det elområden du bor finns det ett elnät som används. Elnätsföretaget är de företag som har monopol på elnätet. För att byta elnät krävs det därför att du flyttar till ett område med ett annat elnät. 

Om du vill byta både elleverantör och elnät behöver du kontakta ett nytt elbolag och flytta till ett område med ett annat elnät. Det är därför både enklare och vanligare att byta elleverantör i jämförelse med elnätet.

FAQ – Frågor och svar:

Vilket elbolag är bäst?

Beroende på om du prioriterar priset, hållbarheten eller avtalsformen avgör vilket elbolag som är bäst för just dig. Priset varierar även dagligen, vilket gör det svårt att avgöra vilket alternativ som är det bästa.

Hur jämför man elbolag?

Hos oss på Elberaknare kan du enkelt få hjälp att jämföra seriösa och hållbara elbolag. Du får även hjälp att jämföra vilket elbolag som är bäst för just dig.