Annons

Bundet elpris – När ska man binda elavtalet?

binda elpris

Innehåll

Vad betyder det egentligen att binda elavtal? Här kommer vi gå igenom det som är bra att veta för dig som funderar på att skaffa ett bundet elavtal och vilka fördelar och nackdelar som kan finnas med att binda elpriset.

Vad betyder det att ha ett bundet elpris?

Att binda elavtal eller elpris betyder att kunden kan ha mer koll på sina elkostnader varje månad eftersom elpriset som betalas är detsamma under den period som man har bundit sitt avtal. Det som kan göra att ett bundet elpris varierar och göra att elpriset en månad blir högre eller lägre är kundens egen elförbrukning. Så detta innebär att man som kund har större kontroll över sina fasta kostnader varje månad och slipper oroa sig för att elpriserna kommer varierar mycket varje månad. 

Ska man binda elavtal nu eller inte?

Det finns kanske inte något rätt svar på den här frågan utan svaret beror helt på dig, dina behov och din personliga ekonomi. På frågan ska man binda elavtal nu säger till exempel Energimarknadsinspektionen att det inte finns någon speciell period som kan göra det billigare eller dyrare att binda elpris. 

Så om du ska binda nu eller vänta beror på ditt hushål och om nil klarar av större prisförändringar av elpriset eller borde binda medans priset är lägre. 

Hur många har fasta elpriser 2023?

  • Mellan 20 – 30% har valt att binda sitt elpris i 2023. Det varierar beroende på vilket elområde du bor i, men oftast har det rörligt pris.
binda-elavtal

Fördelar och risker med att binda elavtalet

När du väljer en elavtal med ett fast elpris slipper du oroa dig för de svängande elmarknadspåverkan och undviker plötsliga prisökningar när elpriserna stiger. Det innebär att du betalar samma pris för varje kilowattimme (kWh) under hela avtalsperioden. Ett sådant avtal är idealiskt för dem som värderar ekonomisk stabilitet och vill ha kontroll över sina månatliga elkostnader.

Det finns dock en risk med att binda sitt elpris. Om marknadspriset plötsligt sjunker kommer du inte att kunna dra nytta av de lägre priserna.

Jämför och välj rätt innan du väljer att låsa elpriset

Innan du bestämmer dig för vilket typ av elavtal som är bäst för dig och ditt hushåll är det viktigt att du jämför flera olika alternativ. Så innan du väljer att binda el är det viktigt att tänka på följande saker som kan hjälpa dig att välja rätt.

  1. Elpriset 
  2. Månadsavgiften 
  3. Påslag eller andra avgifter 
  4. Rabatter 

Med detta i tankarna när du går igenom olika oferter och erbjudanden som elbolagen erbjuder kan du hitta det som passar dig bäst och låsa elpriset om det passar. 

Kan man binda elpris på ett rörligt elavtal?

En del bolag kan ge dig möjligheten att binda ett rörligt elavtal under en viss period, till exempel ett avtal för att säkra priset under vintern. Hos en del elbolag kan man även gå från ett rörligt elavtal till ett bundet eller fast elavtal men det  beror på hur just ditt elavtal ser ut just nu. Så se över vad som gäller med just ditt elavtal eller kontakta ditt elbolag för mer information om dina möjligheter.

Kan man binda el under en längre period?

De flesta elbolagen ger möjligheten att binda ett elavtalet under 1 år eller under en kortare period som till exempel under vinterhalvåret. Det kan även finnas möjligheten att binda el under 2 eller 3 år. Men det är också bra att veta att om du binder ditt elavtal kommer det med en bindningstid som gör att du inte kan byta elbolag under den tiden. 

Ska man binda elpriset nu?

När är det läge att binda elpriset? Om du önskar trygghet inför den kommande vintern och undvika räkningar som är högre än du klarar av, bör du överväga att välja ett fast elprisavtal.

Priserna är fortfarande på en hög nivå, men de ligger på samma nivåer som för ett år sedan. Om du är osäker på om ett fast elprisavtal är rätt för dig kan du överväga den kortaste tillgängliga avtalsperioden, som är sex månader.

FAQ – Vanliga frågor och svar

Kan man binda ett rörligt elavtal?

Det beror på vilket rörligt elavtal som du har och med vilket elbolag. Många bolag kan ge dig möjligheten att binda ett rörligt elavtal under vissa perioder av året, till exempel något som kallas vintersäkring.

Hur länge kan man binda elavtalet?

Vanligtvis finns möjligheten att binda ett elavtal under 1 år eller kortare perioder som under vinterhalvåret. Det finns också bolag som erbjuder 2 eller 3 års långa avtal.

Vad är ett bundet elavtal?

Ett bundet elavtal är ett fast elavtal och det innebär att du binder elpriset under en längre period och därför har större koll på din elkostnad. Det som påverkar elkostnaden varje månad är då endast din egen elförbrukning.